O piscu

Ramzija Kanurić-Oraščanin

rođena 01. marta 1961. godine u mjestu Jezerski, općina Bosanska Krupa, u mnogobrojnoj porodici i jedno je od osmero djece oca Osmana Kanurić i majke Hajre, rođene Salkić. Diplomirani je ekonomista, certificirani računoviđa, udata i majka dvije odrasle kćerke Arijane i Aldine.

Autorica živi i stvara u Salzburgu, gradu sa bogatom kulturnom baštinom.

U novembru 2013. godine, svjetlost dana ugledao njen prvijenac roman „Eho Sarinog osmijeha“, a tri godine kasnije objavljena je monogrfija „Pokošeni ljiljani bijeli“ i poema „Slavni gazija bužimski“. Poslije ovih dijela, spisateljica ne mijenja pravac, i ispisuje roman „Vrijeme bez kazaljki“, sa jedinom željom da otrgne od zaborava sudbine nedužnog bošnjačkog naroda nad kojim je počinjen genocid na širem području prkosne zemlje Bosne, Podrinja, odnosno Srebrenice!

Ova djela iznjedrilo je Ramzijino pero koje je budno zapisivalo sudbine, historijske događaje, bezvremene spoznaje. Ispisane stranice književnica Kanurić-Oraščanin ostavlja u amanet generacijama koje dolaze, i sa ponosom na svakom koraku ističe da djela; „Vrijeme bez kazaljki“, zatim „Pokošeni ljiljani bijeli“ i „Slavni gazija bužimski“ oslikavaju slavni i trnoviti put rađanja naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i trgaju od zaborava naše najveće bošnjačke i bosanske sinove i heroje.

Autorica je svojim neumornim perom više od tri godine istraživala, zapisivala i na kraju ispisala roman o Srebrenici „Vrijeme bez kazaljki“ koji je preveden na engleski jezik i za kojeg uvaženi dr. nauka Ferid Muhić u svojoj recenziji kaže: „da je ovo djelo prilog povijesti i da je ispisan u duhu najboljih ostvarenja svjetske književnosti“. Upravo zato  se slobodno može kazati da je autorica podigla vječni spomenik Srebreničanima i sudionicima „Puta smrti“ i otrgla od zaborava sudbine stradanja nedužnog podrinjskog naroda.

Članica brojnih udruženja, a posebno ističe svoje mjesto kao počasni član „Udruženja bosanskih umjetnika“ Bosne i Hercegovine. Aktivni je član Udruženja „Riječi sa Une“ iz Bihaća, koje spaja sve ljude na području kulture, umjetnosti i sporta sa svih strana svijeta.

Dolaskom u Salzburg odmah se aktivno uključila u Udruženje „Kontak BH-Salzburg“ u ulozi referenta za kulturu. Pod pokroviteljstvom Integracionog bira grada Salzburga održana je manifestacije „Veče knjige i sevdaha“ na kojoj je promovisan roman o Srebrenici upravo autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin.

Svoje znanje o bosanskom jeziku, književnosti, historiji Bosne i Hercegovine, Ramzija Kanurić-Oraščanin u  džematu „Salzburg“ u školskoj 2018/2019.godini prenosi najmlađima od 6-16 godina. Ova predavanja su za autoricu veliki izazov, odgovornost, ali i obaveza da prenosi istinu o našoj prelijepoj i prkosnoj zemlji Bosni na mlade generacije na kojima svijet ostaje.

Napisala je scenario i tekst za kratkometražni film „POŠTUJ SVOGA OCA“ koji je u trenutku pojavljivanja preplavio sve društvene mreže. Sa svojim djelima obišla je mnoge gradove Bosne i Hercegovine i Evrope, održala 49 promocija, gdje je pričala o ispisanim stranicama svoga pera, razgovarala sa ljudima i na osnovu njihovih utisaka kreirala i nova djela.

Učesnica je mnogih radio i televizijskih emisija u Bosni i Hercegovini i regonu. Napisana su još dva romana i to; „Sehara moje avlije“ i roman „Reci mi babo moj“.

Roman „Sehara moje avlije“ autorica svojim sjećanjima i svojim perom zaviruje u seharu prošlih vremena, i sudbine ispisuje arhaičnim jezikom koji polahko izumire. Stranice ovog vrijednog i posebnog djela govore o našim adetima, tradiciji, kulturi u kojima se isprepliću ašikovanja, blage jesenje noći uz perušanje kukuruza, žetve, piranije, a sve to je popraćeno pjesmom duše, humorom, ašikom, saburom i finim eglenom koji prikriva i umor i neimaštinu i nesuglasice. To su vremena u kojem se imalo tako malo, a osjećalo tako puno…

Roman „Reci mi babo moj“ je autoričino biografsko djelo u kojem je autorica svojom dušom dodirnula prošlost, potom se približila posebnim insanima svoje varoši i na kraju lagahno se dotakla i historije svoga kraja.

Autorica je prije nekoliko godina napisala i roman pisan po istinitom događaju, mističnog naslova „Vrisak tišine“ u kojem život gubi smisao i razum, a nemirna mlada duša glavne junakinje pronalazi smiraj u nebeskim visinama. Mnogi se pitaju: „Zašto autorica ovako dugo čeka sa objavom ovog romana?“ Teško pitanje i za samu autoricu, ali sigurno jedan od glavnih razloga je čekanje da odrastu male nevine duše koje ničim zaslužne ostadoše bez majčinog krila.

Ramzija Kanurić-Oraščanin, posebno ističe svoje mjesto u Predsjedništvu Saveza „Consilium Bosniacum“  osnovan 30. marta 2019. godine u Beču na državnom nivou. „Consilium Bosniacum“ je probosanski orjentiran, a prilikom osnivanja Savezu je pristupilo 21 Udruženje sa područja cijele Austrije.

Na „Četvrtim međunarodnim susretima autora na Uni“, u Bihaću,  organizator Udruženje „Riječi sa Une“ Ramziji Kanurić-Oraščanin, dodjelilo Plaketu za izuzetan doprinos na promicanju kulture.

Na kraju treba istaknuti da, Ramzija Kanurić-Oraščanin sa svojim perom i dalje ispisuje teške sudbine svoga naroda kroz historiju, opisuje adete, zaustavlja vrijeme i širi ljubav i blagostanje na zemlji i nebu. Svoju misiju na ovom svijetu shvatila je ozbiljno i ni jednog trena ne želi da dođe u iskušenje da se poigrava sa voljom Svevišnjeg. I baš zato svojom čistom dušom hodi ovim sivilom dunjalučkim i želi ga obojiti ružičastim nijansama koje su ugodne za um, oči, srce i dušu…!