Ambasador dr. Kozarić u posjeti Salzburgu!

Ambasador dr. Kozarić u posjeti Salzburgu!
Rana jesen je lagahno svojim ruhom prekrila trgove, ulice, parkove grada Salzburga, prepoznatljivog po stazama kojima je hodio austrijski skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart, koji je postao jedan od najpoznatijih skladatelja u historiji muzike. Sama ova činjenica Mozartovog rođenja, ukazuje da, mnogi iz poštovanja prema ovom velikom i posebnom umjetniku posjećuju ovaj grad na rijeci Salzah i lijepo se osjećaju u nevidljivim koracima darovitog umjetnika.
Ugodna jesen šarolikih nijansi u Salzburgu, ovog je vikenda prigrlila i uvaženog gosta iz Beča, NJ.E. ambasadora Bosne i Hercegovine u državi Austriji, dr. Kemala Kozarića, koji je uz brojne aktivnosti ostao nekoliko dana sa građanima naše zemlje Bosne i Hercegovine, koji borave i rade u Salzburgu.
Dr. Kozarić, se u četvrtak 7. oktobra 2021. godine, sastao i sa privrednicima, zatim ljudima koji vode udruženja, KUD-a, i drugim ličnostima koji borave i stvaraju u ovom gradu
U petak, 8 oktobra 2021. godine, uvaženi gost dr. Kozarić je posjetio i Bošnjačku islamsku zajednicu „Džemat Salzburg“, i razgovarao sa džematlijama i ljudima koji vode ovaj ugledni džemat, i proveo jedno vrijeme u razgovoru o radu ove zajednice, i upoznao se sa njihovim planovima u budućnosti.
U večernjim satima, istog dana upriličeno je i druženje u čast dr. Kozarića. Održana je i tribina, koju je uspješno vodila šarmantna, gđa.mg. Zehra Sarah Tantula, gdje je uvaženi gost odgovarao na pitanja koja su bitna za ovu zajednicu, u kojoj bitišu građani Bosne i Hercegovine.
Potom su, mlade djevojke, sa osmijehom na prelijepim licima, u okviru KUD-a „Safir“ i KUD-a „Behar“ su izmamile gromke aplauze zbog prekrasnih izvedbi, koje su se lijepile za duše prisutnih.
Također, program su popunile i lijepe i talentovane djevojke, Lejla Hodžić i Saima Hadžić sa izvedbom ilahije „Crni tulipan“ i umilnim svojim glasovima ugrijale su duše i izmamile osmijeh na licima prisutnih i ispraćene su uz gromki aplauz koji se prolomio cijelom salom. Napominjem, da ove vrijedne djevojke su snimile i svoj prvi CD sa naslovom „Crni tulipan“.
Uz predstavljanje udruženja i ostalih organizatora, večer su upotpunili svojim nastupom i muzičkim numerama, Sedin Hodžić i naš dragi Ibro Kurtović, majstor na klavijaturi.
U lijepom ambijentu ostalo se više sati i iz razgovora sa ambasadorom Kozarićem, dalo se primijetiti zadovoljstvo i zahvalnost što mu se ukazala prilika da boravi u gradu Salzburgu i druži se sa ljudima koji su daleko od svoje zemlje Bosne, ali uvijek sa Bosnom u srcu i duši.
Na kraju, želim istaknuti i moje zadovoljstvo što sam imala priliku dobiti meni drag i poseban poklon od dr. Kozarića, njegovo vrijedno djelo „MONETARNA POLITIKA – ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA“.
Također mi je bila i velika čast i zadovoljstvo, što mi je dr. Kozarić, kao bosansko-hercegovačkoj književnici, sutradan upriličio sastanak i posvetio svoje dragocjeno vrijeme i ostali smo u prekrasnom ambijentu uz zanimljiv razgovor. Dotakli smo se raznih tema što se tiče naše kulture, običaja, tradicije. Prijatni razgovor se završio uz obećanje da ćemo nastaviti saradnju i koliko je to moguće neke projekte pokrenuti sa mrtve tačke. Sve vrijeme našeg razgovora sa nama je bila i ambasadorova simpatična, i draga supruga Alma.
Rastali smo se uz obećanje da su za našeg dragog gosta, dr. Kozarića vrata širom otvorena i da je uvijek dobro došao u našu zajednicu!
Organizatori ovog događaja su:
Udruženje „BH Dijaspora Salzburg“
Udruženje „BH Kontakt Salzburg“
KUD „Behar“
KUD „Safir“
Bošnjačka islamska zajednica „Džemat Salzburg“
Kulturno udruženje Bošnjaka „Džemat Bosna“ u Salzburgu
Autorica teksta:Ramzija Kanurić-Oraščanin
Ramzija Kanurić-Oraščanin
Napisao Ramzija Kanurić-Oraščanin