BEČ:Marš mira i komemoracija povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici

Izvor: Serkan Uzunyurt

Marš mira i komemoracija povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici u BečuIzvor: Serkan Uzunyurt
I pored kiše i mjera zaštite protiv COVID-19, više od hiljadu ljudi učestvovalo je 11. jula 2020. u Maršu mira i komemoraciji povodom obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Predsjednik saveza „Consilium Bosniacum“ Damir Saračević otvorio je skup riječima upozorenja: “Da se nikad više ne ponovi!”

Izvor: Serkan Uzunyurt

Na skupu su govorili: Nurten Yilmaz, članica državnog parlamenta Republike Austrije, Georg Niedermühlbichler, član bečkog pokrajinskog parlamenta i općinskog vijeća, koji je ujedno bio i predstavnik gradonačelnika Beča, Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, te Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Ministrica pravde u vladi Republike Austrije, Alma Zadić oglasila se putem video-poruke.

 

 

 

“Consilium Bosniacum” – Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, postavio je sebi za zadatak jačanje kulture sjećanja u Austriji i odavanja počasti za nevine žrtve genocida. S tim u vezi Damir Saračević, predsjednik saveza “Consilium Bosniacum”, u svom obraćanju je rekao: “Imamo odgovornost da ne zaboravimo ono što se dogodilo i da obnavljamo sjećanje na Srebrenicu.”

Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, također je naglasio važnost kulture sjećanja. Pogotovo kada je u pitanju sprečavanje širenja daljnje mržnje i slavljenje zločinaca.

 

Poznati diplomata Wolfgang Petritsch izvijestio je o svom radu i vremenu kada je obavljao dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, od provedbe mirovnog ugovora do početka procesa suočavanja sa ratnim zločinima.“Ne može biti pomirenja bez priznanja genocida”, rekao je Petritsch.

Zastupnica u državnom parlamentu Nurten Yilmaz i zastupnik u bečkom parlamentu Georg Niedermühlbichler još jednom su izrazili važnost podrške radu na kulturi sjećanja od strane Republike Austrije i grada Beča. Alma Zadić, ministrica pravde Republike Austrije, također je u svojoj emotivnoj video-poruci izrekla riječi upozorenja.

Izvor: Serkan Uzunyurt

Ove godine u Srebrenici je ukopano 8 identificiranih žrtava. Ekshumacija žrtava i dalje ostaje izazov vlastima u Bosni i Hercegovini, jer su mnogi dijelovi posmrtnih ostataka raspoređeni u nekoliko masovnih grobnica. Ova činjenica je pokazatelj pokušaja prikrivanja zločina i genocida. Bosanskohercegovačka zajednica u Austriji, čije interese zastupa savez “Consilium Bosniacum”, nastoji između ostalog podržati državne strukture u borbi protiv rasizma, a komemorativni događaji su doprinos tome.

U okviru komemoracije „25 godina od genocida u Srebrenici”, ministrica pravde Republike Austrije Alma Zadić upriličila je 10.07.2020. prijem četveročlanoj delegaciji Saveza „Consilium Bosniacum” i umjetniku Mensuru Bektiću. Tema razgovora je bila važnost kulture pamćenja. S tim u vezi je majstor filigrana Bektić uručio ministrici Zadić jedan srebreni cvijet.

Objavila: Ramzija Kanurić-Oraščanin

Ramzija Kanurić-Oraščanin
Napisao Ramzija Kanurić-Oraščanin